Pædagogisk målsætning og praksis

Pædagogisk retning og praksis

 

Marie Mørks Skoles kerneydelse er:

Ud fra den enkelte elevs styrke og ressourcer, skal vi i samarbejde med hjemmet, udvikle den enkelte elevs faglige, personlige og sociale kompetencer bedst mulig.

 

På Marie Mørks skole går dannelse og uddannelse hånd i hånd med faglighed og trivsel. For at en elev kan udvikle og udnytte alle sine styrker, kompetencer og faglige ressourcer, må eleven trives socialt. Vi tror på, at enhver elev yder sit bedste med de muligheder der til enhver tid er til rådighed.

Vi tror også på, at det er i skolens forskellige fællesskaber, at den største udvikling for den enkelte kan og vil ske.

Børnene skal udvikles til gode og robuste børn, der har forståelse for, at fællesskabet er vigtigt, at der er noget der er større end dem selv, og at evnen til at være sammen med andre mennesker og indgå i sociale relationer er afgørende for at udvikle sig som et sundt menneske. 

 

I skolens forpligtende fællesskab og i relationen mellem elev/elev, elev/lærer og elev/pædagog skal udviklingen ske og dette i et tæt og konstruktivt skole/hjem-samarbejde.

Vores elever skal få kendskab til de sammenhænge i tilværelsen, som både er etisk og fysisk funderet. De skal desuden gøre sig erfaringer med at være borgere i et demokratisk samfund, ligesom de skal opleve hvordan man relationelt og kommunikativt kan få det bedste frem i sig selv og andre.

 

Medarbejdere og ledelse i skolen og SFO skal skabe organisatoriske rammer og et læringsmiljø, der muliggør, at børnene oplever forventninger, nærhed og anerkendende relationer til støtte for deres trivsel, læring og udvikling. Alle børn og unge skal stimuleres til, at de bliver så dygtige, som de kan og have mulighed for at realisere deres eget potentiale. Vi skal udfordre dem til at udvikle sig i trygge omgivelser med nærværende voksne.

 

Med udgangspunkt i ovenstående, foregår det praktiske pædagogiske arbejde på skolen. Det er i det ideologiske grundlag og den pædagogiske tilgang at skolens særlige karakteristika og ånd skal ses.

 

 

Den ideologiske arv

Marie Mørks Skole bygger på en kom­bination af den grundtvigianske tradition og realskoletraditio­nen.

 

I den grundtvigianske tradition lægges der vægt på den enkelte elevs personlige dannelse. Det er den grundtvigianske mål­sætning at uddannelse skal gøre eleven klog på sig selv, hvorfor dokumentation for den erhvervede viden ikke anses for nødvendig.

I realskoletraditionen er fagene i centrum, og vejen til det almendannede går i skolens selvfor­ståelse gennem fagligheden. Der læg­ges vægt på, at den erhvervede viden kan dokumenteres igennem bl.a. prøveaflæggelse.

 

Marie Mørks skolekultur

På ovenstående baggrund kan man beskrive vores skolekultur som en kultur, der sætter fagene i cen­trum samtidig med, at midlet til selv­forståelse og almendannelse tillige går gennem fx fællesskab, demokrati, samarbejde, relationer, nationale kulturelle værdier og historisk indblik.

Sko­len sørger således for at gøre eleverne kloge på det, der er fremmed for dem selv samtidig med, at det tilstræbes, at de bliver kloge på sig selv.

 

Skolen ønsker dokumentation for den indlærte viden og erkendelse. Trods forankringen i denne ideologisk bestemte kultur, vil skolen aktivt deltage i og vurdere indholdet af den til altid aktuelle pædagogiske og opdragelsesmæssige debat, for herigennem til stadighed at tilføre skolen ny pædagogisk inspira­tion i det daglige arbejde og i udviklingen af sko­len.

 

Pædagogisk praksis og forventninger mellem skole og hjem

På Marie Mørks Skole er vi stolte af at stille store krav til såvel elevernes faglige engagement og arbejds­indsats, samt til deres sociale adfærd. Der følges derfor naturligt op på elevernes arbejde og arbejdsindsats indenfor både det faglige og det sociale.

 

Skolens ledelse og medarbejdere har udarbejdet en forventningsfolder, som danner grundlaget for samarbejdet mellem skole og hjem. Det er en forudsætning for det gode og forpligtende samarbejde om den enkelte elev, at alle kan se sig, som en holdspiller til disse forventninger.  

Som alle skoler i Danmark, har Marie Mørks Skole en vis mængde ressourcer til rådighed for det pædagogiske arbejde. Vi må derfor ud fra en pædagogiske målsætning priori­tere vores ressourcer, og vi ønsker at bruge hovedparten af ressourcerne på faglig undervisning og fordy­belse.

 

Skolen forsøger således i samarbejde med hjemmet at opnå og fastholde en nødven­dig tilgang til undervisningsparathed og disciplin således, at vores dygtige læreres undervisning, kan foregå til størst mulig gavn for den enkelte og klassefællesskabet.

 

Fra skolestart arbejder vi på, at der altid er et anerkendende, trygt og tillidsfuldt forhold mellem skole og hjem.  Således har vi altid for øje, at vores kerneopgave er at udvikle den enkelte elev, og at vi som skole og hjem kan have forskellige perspektiver i synet og oplevelsen af det enkelte barn. Det er i samarbejdet mellem de forskellige perspektiver, at vi kan blive endnu klogere på, hvordan vi bedst mulig lykkes omkring den enkelte elev, det enkelte barn.

 

Vi forventer, at for­ældre tilvælger vores skole på baggrund af de udmeldte forventninger, skolens værdier og det høje faglige fokus. Samtidig forventes det til enhver tid, at forældrene holder sig orienteret og bakker op om barnets aktiviteter i skolen. Endelig er det fundamentalt vigtigt, at alle voksne i barnets liv, taler positivt om skolen, de andre elever, forældre og personale i barnets påhør.

 

Kun i samarbejdet mellem skole og hjem, og i det fællesskab den enkelte er en del af i både klassen og på skolen, er det muligt at skabe de bedste betingelser for, at den enkelte elev bliver bedst mulig klar til den verden der venter dem i skolen og verden udenfor.